Hoe is swingen ontstaan in Nederland?
Hoe is swingen ontstaan in Nederland? Swingen is een moderne term voor mensen die met wederzijdse toestemming seksueel contact hebben met een of meerdere anderen buiten hun relatie, al dan niet in aanwezigheid van hun vaste partner of zonder een relatie te hebben. Het is dus een heel breed begrip, dat varieert van partnerruil, tot trio’s tot complete seksorgieen. Er zijn swingers die als stel seks willen hebben met een ander stel, maar er zijn er ook die een trio willen of een sekscontact met iemand anders dan de vaste partner. Er zijn ook singles die swingen om seksueel contact te kunnen hebben met een of meerdere mensen, zonder dat er meteen een relatie aan vast zit.
Swingen in het Romeinse Keizerrijk
Swingen is eigenlijk van alle tijden en in het Romeinse Rijk werd in het Keizerlijk Hof al geswingd. Meer mensen dan je zou denken zijn polygaam, in tegenstelling tot de overheersende opvatting dat iedereen monogaam zou moeten zijn. Dat is beslist niet het geval, maar het is een regel die nog steeds geldt in de maatschappij en in de westerse cultuur. In de Indiase cultuur van 4000 jaar geleden was swingen ook al bekend. Daarover kun je lezen in het befaamde boek de Kama Sutra, maar ook zien op de vele afbeeldingen die er zijn van swingende mensen.
Mensen die tegenwoordig swingen zijn vrijdenkers en het wordt ook wel eens benoemd als een levensstijl. Naar schatting doet 2% van de bevolking aan swingen, maar dat aantal zou wel eens veel hoger kunnen zijn. Helaas rust er nog steeds een taboe op en swingen velen anoniem en buiten medeweten van anderen, zoals op het werk of in het gezin. Een duidelijk cijfer is dus niet te noemen. Wel is duidelijk dat het aantal swingers groeiende is en dat steeds meer stellen of singles vrijblijvende seks willen met verschillende mensen. Als je wilt swingen, zijn er verschillende mogelijkheden om gelijkgestemden te ontmoeten. Zo zijn er dating-sites voor swingers, mensen die zelf adverteren en een vrij groot aantal parenclubs, waar je kunt afspreken of waar je naartoe kunt gaan om swingers te ontmoeten.
De jaren zestig en zeventig
Het huidige begrip swingen is ontstaan in de jaren zestig en zeventig, en is vanuit de VS overgewaaid naar nederland. Maar het werkelijke begin ligt vroeger terug in de tijd, namelijk in de Tweede Wereldoorlog onder piloten en hun vrouwen. De term die toen werd gebruikt was “wife-swapping” ofwel partnerruil. Dit betrof piloten die de oorlog in werden gestuurd en hun vrouw moesten achterlaten met het gevaar nooit meer terug te komen. De piloten maakten dus onderling afspraken over de zorg voor vrouwen die hierdoor alleen kwamen te staan. Dat ging om materiele zaken, zoals huisvesting, of de zorg voor de kinderen. Maar ook seksueel wilden de piloten hun vrouw niet zonder laten zitten. Zo maakten ze dus met instemming van alle partijen afspraken over welke mannen welke vrouwen mochten bedienen op erotisch vlak.
Maar dit was slechts het prille begin, in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw kondigde zich de anti-conceptiepil aan en daarmee werd het mogelijk om seks te hebben zonder zwanger te worden. En dus ook om met anderen dan de eigen partner seks te hebben zonder vervelende consequenties. Tegelijkertijd brak de seksuele revolutie los en kwamen het feminisme en de homobeweging sterk op. Seks was niet langer een taboe, maar bespreekbaar en niet meer uitsluitend monogaam. In het begin bleef dit bij partnerruil, waarbij twee stellen seks hadden in verschillende combinaties en op verschillende manieren. Zo had je de ‘soft-swap,” wat beperkt bleef tot zoenen, strelen, vingeren, beffen en pijpen, zonder dat er sprake was van penetratie. Wat iets verder ging, was de “full-swap” waarbij wel geneukt werd, hetzij vaginaal, hetzij anaal. De “soft-swap” werd door sommigen gezien als niet echt swingen en een aftreksel van het echte werk.
In Nederland werd deze nieuwe vrije levensstijl snel opgepikt. Voor een liberaal en tolerant land was dat ook niet zo vreemd. Porno was niet langer verboden, kinderen werden seksueel voorgelicht en ja, ook de swingers kwamen mee met deze golf van vrijdenkende mensen. De eerste paren-avonden werden georganiseerd door een landelijke organisatie, de NVSH. Deze bestaat overigens nog steeds, maar alleen voor paren-seks. Trio’s en singles zijn er nog steeds niet bij. Wat volgde was een cultuur waarbij mensen via de krant sekscontacten zochten en er kwamen parenclubs, die eerst ook alleen voor stellen waren.
De jaren negentig tot heden
In de jaren negentig en daarna werd het begrip swingen breder. Het omvatte nu ook trio’s, biseksuelen en later kwamen ook de singles er nog bij. Het aantal parenclubs groeide en steeds meer clubs lieten ook biseksuelen toe en alleengaande vrouwen. Swingen was niet langer strikt iets voor stellen, maar ook voor mensen die een trio wilden, of alleengaanden die op zoek waren naar vrijblijvende seks. Alleengaande mannen waren toen nog niet welkom, en sommige parenclubs laten tot de dag van vandaag geen single mannen toe. Maar ook dat komt steeds minder voor en laten parenclubs met beleid single heren toe, waarbij wel gelet wordt op de balans van de man-vrouw verhouding en er een strenge dresscode geldt. Vaak is de entreeprijs voor mannen alleen ook hoger dan voor stellen, terwijl alleengaande dames bijna overal gratis binnenkomen. Hoe zou het verder gaan in de toekomst? Misschien komt er een dag dat je de buurvrouw kunt vertellen dat je swingt, wie zal het zeggen!