Hoeveel wordt er geswingd?
Hoeveel wordt er geswingd? Dat is een vraag die niet eenvoudig of eenduidig beantwoord kan worden. Veel swingers houden hun activiteiten geheim, omdat er zelfs na de seksuele revolutie nog steeds een taboe op rust. Het is dus bijzonder moeilijk om te meten wat de aantallen zijn. De schattingen lopen uiteen van 0,5% tot wel 5%, maar er is weinig met zekerheid over te zeggen. Het is ook nog nooit wetenschappelijk onderzocht, het blijft een subcultuur die zich in de schaduwen beweegt en is kennelijk niet interessant voor onderzoekers. Exacte cijfers zijn er dus niet. We kunnen alleen afgaan op het aantal dating-sites, parenclubs en advertenties voor seks-afspraakjes.
Verder is de term swingen een ruim begrip geworden, met vele aspecten en in vele verschillende vormen. Dit bemoeilijkt ieder onderzoek, want wat is de definitie? Partnerruil? Soft-swap? Hard swap? Trioseks? Singles op zoek naar vrijblijvend seksueel contact? Biseksuelen op zoek naar een homo- of lesbisch contact? Mensen die parenclubs bezoeken? Mensen die thuis met anderen seksen? Mensen die op swingersvakantie gaan? Een moedige onderzoeker die zich hieraan waagt! Toch zullen we hier een poging doen.
Swingen via een parenclub
Parenclubs en hun bezoekers zijn in ieder geval een redelijk duidelijk af te bakenen groep. Er zijn in Nederland zo’n 25 parenclubs die vooral in het weekend druk bezocht worden. Het gaat hier soms over tientallen stellen per avond en als er een speciaal feest is, loopt het bezoekersaantal op tot wel 100 stellen in de grotere clubs. Een korte berekening levert een schatting op van zo’n 160.000 mensen die tenminste een keer in een parenclub zijn geweest. Waarschijnlijk ligt het aantal nog veel hoger. Alleen, ja, het blijft een taboe, dus hoe kom je er achter? Alleen door eens onderzoek te doen. Maar tot nu toe heeft geen wetenschapper of journalist een poging ondernomen. Hoog tijd dus!
Online swingen
Nog moeilijker te schatten zijn de aantallen mensen die via dating-sites thuis of in een hotel aan swingen doen. Er zijn zo’n 20 sites voor seks-afspraakjes, maar hoeveel mensen daar gebruik van maken, is onbekend. Het voorkomen van deze vorm van swingen is dus al helemaal in het duister gehuld. Duidelijk is wel dat dit een grote, groeiende groep is, ondanks de nadelen en risico’s van contact zoeken op internet. Je weet immers niet met wie je in zee gaat als je alleen maar wat hebt zitten chatten en een foto hebt gezien. Je weet ook niet of je met een oplichter te maken hebt, of een fake profiel waar heel iemand anders achter zit. Toch wordt er flink wat afgeswingd op internet en er zijn ook mensen die voor zichzelf een site maken om in contact te komen met mede-swingers.
Swingersvakantie
Dan komen we bij de derde grote groep: degenen die op swingersvakantie gaan. Dit kan zijn in een klein hotel met slechts enkele kamers, tot een compleet dorp met een strand en duizenden bezoekers. Een beroemde plek is het swingersdorp Cap d’ Agde, bij Montpellier in Zuid-Frankrijk, waar jaarlijks tientallen duizenden swingers op seksvakantie gaan. Dit dorp staat geheel in het teken van swingen en alle faciliteiten zijn aanwezig, van een supermarkt tot een kapper en van een fitness-centrum tot een nachtclub. Hoeveel mensen precies in totaal een swingersvakantie boeken, is ook onbekend. Er zijn wel een tiental sites die vakanties aanbieden en er zijn in de hele wereld swingershotels te vinden, ook in Nederland zelf. Maar we zijn nog niet zover dat we onze foto’s aan iedereen laten zien en het boeken van zo’n vakantie is altijd discreet en anoniem. Dus bepalen hoeveel mensen dat zijn, is eigenlijk natte-vinger werk.
Duidelijk zal zijn dat er in Nederland behoorlijk wat geswingd wordt, en het aantal swingers waarschijnlijk groter is dan de 5% die in de statistieken voorkomen. Seks is nu eenmaal een gezond en lekker iets, en verandering van spijs doet eten. Schaam je dus niet, je bent echt niet de enige met deze fantasie en je bent ook niet de enige die zijn of haar droom werkeljikheid laat worden!