BDSM
De afkorting BDSM omvat een breed palet aan seksuele gedragingen die “anders” zijn. Een korte definitie is het hebben van seksuele contacten waarbij dominantie en onderwerping met wederzijdse toestemming plaatsvindt. De term is een afkorting van Bondage, Discipline, Dominance, Submissiveness, Sadism and Masochism. De kern hiervan is dat er een machtsongelijkheid is tussen partners met wederzijdse toestemming en met als doel seksueel genot.
Er is een breed scala aan vormen van BDSM, van alleen vastbinden en spelen met veertjes en ijsblokjes, tot het opzettelijk pijn veroorzaken ter verhoging van de seksuele beleving. Over de vraag of het een seksuele voorkeur is, is een hoop discussie. Het is wel inmiddels de opvatting dat BDSM een gezonde en veilige vorm van seks is en dat veel meer mensen dan je zou denken eraan doen. BDSM past ook goed bij de voorkeur: Femdom .
De schattingen lopen uiteen van 5% tot wel 20% van de bevolking die weleens met macht en overgave hebben gespeeld bij de seks.
Wie doen er aan BDSM?
De meeste mensen die aan BDSM doen, doen dat gewoon met hun eigen partner en thuis. Maar anderen, bijvoorbeeld singles, bezoeken feesten en groepen
(bijvoorbeeld gangbang)die in het teken staan van macht en onderwerping. Ook op internet zijn talloze sites en ontmoetingsmogelijkheden voor mensen die van deze vorm van seks houden. In de homowereld is BDSM al heel lang een begrip, dat begon met pure SM maar gaandeweg steeds meer ging inhouden. Met name in de jaren negentig was BDSM het helemaal in de homowereld. Toch is er nog steeds een taboe, en daardoor is de BDSM wereld een subcultuur geworden, met een eigen jargon, eigen codes, eigen kledingstijl en en eigen opvattingen.
Hoe begin je met BDSM?
BDSM begint in je eigen fantasie. Je droomt er bijvoorbeeld van om vastgebonden te worden door je partner. Of dat je een slaaf hebt, waar je in bed de baas over kan spelen.
Wil je je droom waarmaken, dan kun je er eerst over lezen
Sex speeltjes
Al in de Kama Sutra, het beroemde Indiase boek over seksualiteit, wordt gesproken van de relatie tussen pijn, controle en erotische opwinding. Een ander beroemd boek is L´Histoire d´O, een klassiek Frans boek over een onderdanige vrouw. Maar in de afgelopen tientallen jaren zijn er veel meer boeken en films verschenen over BDSM, je hoeft maar te kijken op internet of Youtube. Je hoeft ook niet meteen met allerlei attributen te beginnen, je kunt je geliefde ook met een sjaaltje vastbinden en een pollepel gebruiken in plaats van een handgemaakte zweep. Ook ijsblokjes, kaarsvet en wasknijpers kunnen leuke speeltjes zijn voor je eerste BDSM sessie. Bij BDSM horen ook vaak speeltjes. Van handboeien tot vibrators en van buttplugs tot kettinkjes. Meer weten over verschillende sex-speeltjes? Klik dan hier!
Wat betekent een Sub of een Dom?
In de BDSM-wereld vind je een heleboel uitdrukkingen die verwijzen naar verschillende rollen in het spel van de macht. Sub en Dom zijn de meest gebruikte in de VS. Sub betekent de onderdanige of slaaf, Dom(me) de Meester of Meesteres. Een ander onderscheid wordt gemaakt tussen top en bottom. Daarbij slaat top op de actieve en gevende partij, en bottom op de passieve en ontvangende partner in het spel. Deze laatste twee termen worden wat verwarrend ook gebruikt buiten de BDSM-scene, als respectievelijk degene die neukt of geneukt wordt. In de BDSM-wereld in Nederland wordt meestal gesproken van Meester(es) en slaaf of slavin. Een nieuwe en wat omstreden term is switch, waarmee bedoeld wordt dan iemand zowel de onderdanige rol speelt als de dominante, afhankelijk van de partner of zelfs binnen een enkele sessie.
Wat is Bondage en Discipline? Dominance en Submission?
Bondage, Discipline, Dominance en Submission zijn de meest “softe” vorm van BDSM, waarbij het draait om het beperken van de fysieke bewegingsvrijheid van de slaaf/slavin en mentale controle over de persoon met wie je sekst. Het eerste betekent dat je je partner vastbindt met handboeien, touwen of kettingen, een knevel in de mond doet, of blinddoekt, zodat hij of zij aan je overgeleverd is. Dit wordt bondage genoemd. Mentale controle bestaat uit het geven van vernederende opdrachten, straf en beloning door de Meester of Meesteres aan de slaaf of slavin. Dit kan ook een levensstijl worden, waarbij de Dom(me) 24/7 de baas is en de slaaf of slavin gebruikt om drankjes te halen, boodschappen te doen, eten te koken en eigenlijk alles waar de Dom hem of haar voor kan gebruiken.
Wat is Sadism en Masochism?
Sadisme en Masochisme worden gekenmerkt door het genot ontlenen aan handelingen die bedoeld zijn om een ander te pijnigen of gepijnigd te worden. Dat kan variëren van aan het haar trekken of knijpen, tot het slaan met een stok of een zweep. Door veteranen wordt dit vaak gezien als de enige “echte”vorm van BDSM. Voor anderen kan is het meer bekend als extreme bondage. In wezen lopen echter deze verschillende vormen door elkaar, want ook bij SM is er sprake van opdrachten, vernederingen, straffen, vastbinden en blinddoeken. Onderwerping en overgave staan ook bij SM centraal.
Trance bij SM-sessie
Bij een SM-sessie kan er een trance optreden bij de sub, de zogenaamde subspace. Dit ontstaat doordat pijn dezelfde stof produceert in de hersenen als seks of verliefdheid, namelijk endorfine. Het is dus belangrijk dat de Meester(es) na de sessie bij de sub blijft, totdat de trance is opgetrokken. Sommige subs raken anders in een subdrop, een soort kortdurende depressie.
Hoe zit het met grenzen en risico’s? Is BDSM mishandeling?
Nee. Beide partijen doen vrijwillig mee aan een sessie. Er worden afspraken gemaakt over wat wel en wat niet te doen. Sommigen maken zelfs een “contract”. In Amerika is de gouden regel SSC. Dat staat voor Safe, Sane and Consensual. In het Nederlands staat dit voor Veilig, Verstandig en Vrijwillig. Het is altijd belangrijk dat er een stopwoord wordt gekozen voordat de sessie begint. Dit om te voorkomen dat het te ver gaat voor de sub en of het te intens is. Vaak wordt het woord “geel” gebruikt als het te intens wordt en “rood” als het moet stoppen. Hier moet je 100% vanuit kunnen gaan als je sub bent en betrouwen is hierbij belangrijk. Om genade smeken hoort bij het spel. Belangrijk is echter wel teveel is teveel en dan moet de sessie of de handeling ook echt stoppen.
Ook Spuiten en Slikken hebben ooit een reportage gemaakt worden BDSM.
Jan en Gwen volgen een cursus BDSM voor beginners. Bekijk de aflevering hierboven.
Is BDSM strafbaar? Is het een ziekte?
Nee, BDSM is niet strafbaar en wordt in de psychologie ook niet meer als geestelijke ziekte of perversie gezien. Wel kun je in de problemen komen als je sub niet betrouwbaar is en aangifte doet bij de politie voor mishandeling. Bewijzen dat het vrijwillig en met wederzijdse toestemming gebeurt is, wordt dan lastig. Kijk dus goed uit met wie je speelt. Zet het desnoods op papier wat er wel en niet mag. Gelukkig komt het niet vaak voor dat een sub aangifte doet. Hij of zij heeft jou ook voldoende vertrouwd om zich over te geven. Afgezien daarvan gelden de gewoonlijke veiligheidsregels voor safe-seks, zoals een condoom en schone speeltjes.
Wil jij in contact komen met swingers die interesse hebben met BDSM? Word lid en kom in contact met mede swingers!