Extreme bondage

Extreme bondage

Extreme bondage is een vorm van seksualiteit die nog diep in het verborgene leeft. Er is maar heel weinig betrouwbare informatie te vinden en dan moet je goed zoeken. Er rust een enorm taboe op en velen houden het geheim. Men noemt extreme bondage ook wel device bondage, hard bondage, hardcore bondage of heavy bondage.

Bondage in het algemeen valt onder de overkoepelende term BDSM, een afkorting van het Engelse Bondage & Discipline, Dominance & Submission en Sado-Masochism. Deze voorkeur is iets minder taboe, met name door de opkomst van SM in de homo-scene in de jaren tachtig en negentig.

Alle categorieën van BDSM zijn gebaseerd op het lust bleven binnen een relatie van machtsongelijkheid.

Er is dus altijd sprake van een onderdanige (ontvangende) partij en een dominante (gevende) partij. In de BDSM-wereld wordt meestal gesproken van een meester(es) en een slaaf, een “top”of een “bottom,” of een dom(me) en een sub.

Er zijn ontzettend veel sex- speeltjes bij (extreme) bondage / BDSM. Bekijk eens bovenstaand filmpje en je krijgt een mooi overzicht van veel mogelijkheden.

Wat is “gewone” Bondage?

Bondage in het Engels betekent “slavernij” en “gebondenheid.” Als seksuele handeling gaat het hierbij om het beperken van de bewegingsvrijheid van de sub om daaraan seksueel genot aan te ontlenen. Dit kan op veel verschillende manieren, van heel zacht met het vastbinden in bed met sjaaltjes tot keiharde SM met leren boeien, kettingen en harnassen, waarbij de sub zich onmogelijk kan losmaken en totaal is overgeleverd aan de Dom.

De eerste melding van deze vorm van seksueel spel was rond het jaar 1600 in Japan. Daar werd bondage toegepast voor zowel esthetisch als erotisch genot.

Het woord “shibari” gaf bondage voor de sier aan, het woord “kinbaku” voor constructies met een seksuele functie. Het ging om ingewikkeld touw-knoopwerk van henneptouw van zo’n 7 meter lang, vaak zo gespannen dat druk op de erogene zones werd uitgeoefend.

Wat vinden mensen leuk aan bondage?

Tegenwoordig zijn er vele vormen van bondage en het is onderdeel van bijna iedere SM-sessie of activiteit.. Belangrijk is dat het hier altijd gaat om een spel met macht. Zowel de sub als de Dom kan hiervan een “high”krijgen, ook wel “subspace” en “Domspace genoemd. Voor de sub kan het gevoel overgeleverd te zijn een kick zijn. Maar ook het niet hebben van verantwoordelijkheid kan genot opleveren. De sub hoeft zich namelijk niet bezig te houden met het lichaam van de Dom, en kan zich daarom geheel op zijn of haar eigen genot richten. Daarbij moet de Dom zich houden aan van tevoren afgesproken grenzen. Het is belangrijk om een zogenaamd “stopwoord” te gebruiken voor als het spel te intens wordt of moet stoppen. Vaak wordt het woord “geel’ gebruikt als de intensiteit te groot is, en “rood” als de activiteit of sessie moet stoppen. Het lijkt dus alsof de Dom de baas is, maar uiteindelijk bepaalt de sub waar de grenzen liggen. Voor de Dom ligt de spanning in het oprekken van die grenzen en de kick als dat lukt, het is alsof je een doelpunt scoort.

Wat is extreme bondage?

Extreme Bondage is één van de heftigste activiteiten die onder BDSM vallen. Bijzonder vaak gaat het ook samen met het toebrengen van pijn, vernedering en absolute gehoorzaamheid. Bij deze vorm van bondage gaat het niet om een bed en ook niet om sjaaltjes; maar worden ingewikkelde vastbind-constructies en boeien  van leer, touw, ijzer, staal en haken gebruikt. Ook het afdekken van de ogen met een masker of een blinddoek hoort daarbij. Ook de vrijheid van spreken kan worden ingeperkt met een knevel. Verder is er meestal ook sprake van mentale controle door de Dom, bijvoorbeeld door geen toestemming te geven om naar het toilet te gaan of de sub vernederende opdrachten te laten uitvoeren. Spectaculair zijn de zogenaamde ‘suspensions,”waarbij de sub (soms ondersteboven) wordt opgehangen aan haken en kettingen.

Wie doen er aan extreme bondage?

Er zijn geen cijfers voor het aantal mensen die deze tak van seksualiteit beoefenen. “Gewone” bondage blijkt uit onderzoek door zo’n 15% van de bevolking weleens gedaan te worden. Een subgroep daarvan houdt van de extreme variant, meestal onder strikt geheim. Je kunt ze niet op straat herkennen en het kan de buurman zijn, de leraar op school of het meisje aan de kassa. Een andere groep is juist heel openlijk bezig met extreme bondage. Op internet wemelt het van de porno-sites die beoefenaars maken. Deze groep wil juist wel in de belangstelling staan en is open over hun voorkeur.

Je kunt ook je heil zoeken bij de VSSM, de vereniging voor BDSM, die speciale party’s organiseert. Heel geschikt voor beginners, je kunt ook alleen voor een rondleiding en voorlichting kiezen.

Hard bondage

Zorg dat je bij extreme bondage je meester of meesteres volledig kan vertrouwen.

Is extreme bondage een ziekte en is het strafbaar?

Nee, sinds de laatste versie van de DSM, het diagnostische handboek voor psychiaters, is BDSM geschrapt als psychische aandoening. Het schijnt juist heel gezond te zijn om op deze manier intimiteit te ervaren en mensen die eraan doen hebben vaak een bijzonder goede relatie. Dat moet ook wel, want je moet elkaar volledig kunnen vertrouwen. Ook is BDSM niet strafbaar, dus je loopt geen risico op dat vlak, behalve als je sub aangifte doet en jij maar moet bewijzen dat het vrijwillig was. Wees dus als dom voorzichtig wie je als sub kiest, anders kun je wel in de problemen komen.

BDSM infographic

Starten met BDSM? Bekijk bovenstaande infographic (engels) van dingen die je moet weten. Aangeboden door Hustler Hollywood stores.