Fetisjisme: seksueel fetisj is het goed/slecht? Hoe werkt het en wat is het?
Fetisjisme / seksueel fetisj
4 min. leestijd

Fetisjisme / seksueel fetisj

Fetisjisme was oorspronkelijk een term uit de wetenschap van de antropologie. Het woord sloeg op bepaalde culturen waar voorwerpen een bevonnatuurlijke kracht toegekend werden. Het was dus in eerste instantie een term die sloeg op religie. Tegenwoordig, sinds het begin van de vorige eeuw, is er ook zoiets als seksueel fetisjisme.

Waarschijnlijk bestond het al veel langer, maar de term wordt pas sinds die tijd in een seksuele context gebruikt. Fetisjisme wordt gezien als een spel, verwant met sadomasochisme. Dit ontstond uit de psychologie in die tijd, waar fetisjisme een onderdeel was van de verschillende neurotische perversiteiten. Het werd dus gezien als een ziekte. Pas tien jaar gleden, bij het uitkomen van de laatste DSM, het handboek voor psychiaters, is fetisjisme geen ziekte meer en geschrapt als psychiatrische stoornis.

Hierboven legt het programma Galileo in een presentatie Shelly Sterk uit wat een fetisj is. Vraag jij je ook af of iedereen een fetisj heeft of wanneer er sprake is van fetisjisme? Het antwoord krijg je in bovenstaand filmpje.

Wat is een seksueel fetisjisme?

Seksueel fetisjisme slaat op het seksueel genot hebben aan bepaalde voorwerpen, lichaamsdelen of kleding. Het wordt ook weleens verwoord als “kinky.” Vaak is het onderdeel van een BDSM-contact, waarbij ook wordt vastgebonden en gepijnigd. Maar er zijn ook “pure”fetisjisten, die bijvoorbeeld kicken op voeten of leren en latex kleding, zonder dat er dan een BDSM-spel bij zit.

Er zijn wel andere rollenspellen die fetisjisten spelen, zoals verpleegstertje, moeder-baby (met luiers), en autoritair (uniformen). Kinky kleding is inmiddels ook doorgedrongen tot de mode-wereld en het straatbeeld, en diverse ontwerpers hebben gebruik gemaakt van PVC en latex om kleding van te maken. Sommige nachtclubs organiseren ook kinky avonden, waar dit soort kleding gedragen wordt. Dit is allemaal wel in het nette, een fetisjist zal veel verder gaan en veel meer blote huid of zelfs geslachtsdelen laten zien.

Kinky kleding

Kinky kleding is tegenwoordig erg geliefd. Je kan het zo gek niet bedenken en het bestaat. Van uniforms, tot latex tot konijnenpakjes. Je kan het dragen bij een rollenspel of bij een themafeest in een bijvoorbeeld parenclub.

Hoe en wat voor voorwerpen gebruiken fetisjisten?

Er is een grote verscheidenheid in war fetisjisten leuk vinden om mee te spelen. De ene is nu eenmaal de andere niet. Meestal hebben ze wel één hoofd-fetisj, een bepaalde specifiek voorwerp of spel. Een bekende fetisj is de voetenfetisj, maar mensen kunnen ook kicken op schoenen, latex, rubber, leer, speeltjes, catsuits, pleather (PVC-kleding), luiers en flesjes, panty’s, je kunt het zo gek niet bedenken. Kijk eens bij onze sex-speeltjes!  Ook “gewone” mensen kunnen een lichaamsdeel of kledingstuk erotiseren, zoals bij de bekende “tietenmannen”en de “kontmannen.”

De fetisjist raakt opgewonden van het ruiken, voelen, strelen, knuffelen, en likken van het lichaamsdeel of voorwerp. Of hij/zij raakt krijgt een kick van het dragen van bepaalde kleding of een partner die specifieke kleding draagt. Ook een zweepje kan bij een fetisj horen, al gaat dat meer in de richting van SM.


Wat beleeft een rubberfetisjist? Shelly (programma Gailileo) is benieuwd en gaat mee in de wereld van Kim en John. Bekijk hiervoor bovenstaand filmpje.

Wat zijn rollenspellen?

Iedereen heeft weleens gehoord van SM, het seksuele rollenspel van Meester en slaaf. Maar fetijisten hebben ook bepaalde spannende toneelstukjes. Zo zijn er veel mannen met en luier-fetisj. De partner behandelt hem als een moeder, die hem verluierd, flesjes geeft en in bad doet. Een andere vorm is het “doktertje spelen” waarbij vaak de vrouw de rol van verpleegster heeft en ook zo is gekleed. Ook schooluniformen zijn in trek, vooral als het spel gepaard gaat met spanking. Veel van deze mannen zij uiterst succesvol en hebben hoge posities, waar ze een leidinggevende rol vervullen. Het rollenspel is dan een soort seksueel tegenwicht en een manier om totaal te ontspannen in een passieve rol terwijl je in de dagelijkse leven veel verantwoordelijkheid draagt.

Rollenspel

Een fetisj kan ook zijn om rollenspellen te spelen. Men kent ze wellicht al uit de porno. De stoute studente komt op bezoek bij de leraar of de politieagente die de boef even een lesje leert. Van dit soort rollenspellen zijn er natuurlijk velen.

Hoe en waar kun je je fetisj beleven?

Allereerst natuurlijk met je partner, maar dat is nog niet zo simpel. Veel fetisjisten schamen zich en durven niet voor hun voorkeur uit te komen, zelfs niet in hun relatie. Maar het is niets om je voor te schamen, je bent beslist niet de enige. Misschien wil je partner best meedoen, bijvoorbeeld als je haar voeten wilt likken, dat s een hele erotische ervaring. In parenclubs worden ook kinky feesten georganiseerd, waar iedereen is uitgedost in de juiste kleding en waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten. Verder kun je op het internet kijken en er zijn ook (amateur)prostituees die hier hun specialisme van maken. De schaamte voorbij? Geniet ervan!

Het aantal fetisjisme (seksueel) is ontelbaar. In bovenstaand filmpje krijg je een beeld van de bizarste voorbeelden. Wij tellen samen met je alvast af van met 13 verschillende. Wil jij meer weten over deze 13? Kijk dan het hele filmpje.

13. Ballonnen fetisj: geil worden van ballonnen
12. Bomen fetisj: geil – tot zelf verliefd worden op bomen en planten
11. Als baby verkleden fetisj: als volwassen persoon geil worden om je als baby verkleden
10. Dieren fetisj: Verliefd en seksueel aangetrokken voelen tot dieren
9. Wol fetisj: geil worden om volledig jezelf in wol te kleden
8. Beelden fetisj: geil worden van beelden en paspoppen
7. Teddybeer fetisj: verliefd worden, opgewonden raken en zelf in relatie zijn met een teddybeer
6. Kostuum fetisj: geil worden om je te verkleden
5. Kapot stappen fetisj: het kapot stappen van echt alles en daar geil van worden
4. Elektronica fetisj: geil worden van elke vorm van elektronica (auto’s, robots of andere machines)
3. Claustrofobisch fetisj: geil worden van in kleine ruimtes zitten
2. Likken van oogpupil fetisj: geil worden van iemand zijn oogpupil likken
1. Insecten fetisj: seksueel plezier ervaren van insecten op je hele lichaam

Over de schrijver
Dorien bezocht in de laatste jaren zeer veel parenclubs in Nederland, België en daarbuiten. Dorien schrijft al jaren exclusief voor Parenclub.eu e-boeken en blogs. Haar e-books worden jaarlijks duizenden malen gedownload. Haar blogs worden veel gelezen. Dorien is geweldige autoriteit voor beginnende – als ervaren swingers.
marius
Door

marius

op 24 Sep 2023

hallo hier mariusik wil heel veel paren club hmm fetisj dat is luiersmeer dan alleen luiers alles wat maar kan daargeholpen worden door dames daar dat is wel fijn ala dat kan daargrtzmarius

Reactie plaatsen