Waarom swingen mensen? Lees het antwoord op parenclub.eu!
Waarom swingen mensen?
3 min. leestijd

Waarom swingen mensen?

De term swingen komt je vast bekend voor. Misschien heb je wel mensen in je omgeving die zonder dat je het misschien weet wel houden van een leuke swingeravond. Dit kan zowel thuis als in een parenclub. De vraag is nu: Waarom swingen mensen, wat is swingen en wat is er zo leuk aan?

Waarom swingen mensen?

Nou, in ieder geval niet omdat ze een slechte relatie hebben. Dat heeft er helemaal niets mee te maken. Dus maak je geen zorgen, ook gelukkige koppels vinden het leuk om naar een parenclub te gaan of op een andere manier te swingen, bijvoorbeeld via seks-afspraakjes op internet of door op een swingers-vakantie te gaan. Swingen is een breed begrip en omvat niet alleen maar meer partnerruil, maar vele vormen van seksuele activiteit buiten een exclusieve een-op-een relatie. Ook slaat de term niet meer alleen op hetero-seks, ook bi-seksuelen, homo’ s of lesbiennes kunnen aan swingen doen. Denk aan een trio, een man-man contact of een vrouw-vrouw contact. Verder doen singles tegenwoordig ook aan swingen, als gelegenheidsstel of alleen, om seks te hebben zonder dat ze meteen een relatie aan hoeven te gaan. Zoveel swingers, zoveel zinnen en er zijn een heleboel redenen die mensen kunnen hebben om het te doen.

Partnerruil

Laat ik beginnen met de ouderwetse partnerruil. Dit is een seksueel contact dat twee of meerdere stellen met elkaar hebben buiten hun relatie. Er wordt gesproken van twee soorten, de “soft-swap” en de “full-swap.” Bij de eerste variant beperkt het contact zich tot zoenen, strelen, likken, pijpen of rimming. Er wordt dus niet bij geneukt. Is er wel sprake van penetratie, vaginaal of anaal, dan spreek je van een “ full-swap.”  Het is belangrijk om van tevoren af te spreken hoe ver het gaat en of er geneukt wordt. Ervaren swingers zien de “soft-swap” soms als een slap aftreksel van echte seks, maar als je net begint met swingen is het een goede intro. Bepaal goed voor jezelf wat je wel en niet wilt en maak dat ook duidelijk. Respect staat meestal hoog in het vaandel bij swingers, dus nee is ook nee en dat mag je rustig zeggen.

Waarom zijn er stellen die dat willen?

Ten eerste zijn er mensen die een open relatie hebben, waarbij seksuele trouw minder belangrijk is dan de kwaliteit van de relatie zelf. Seks buiten de relatie wordt dan niet gezien als vreemdgaan of een afbreuk aan de relatie.. Een bezoek aan een parenclub is dan een handige manier om stellen of singles te vinden die alleen seks willen, buiten een relatie om. Aan de bar kun je dan aan elkaar snuffelen, en als je het eens wordt, kun je naar een speelruimte gaan om het ook inderdaad te doen. Ook zijn er mensen die het leuk vinden om te kijken en bekeken te worden terwijl ze seks hebben met anderen. Of je wilt eens iets anders dan alleen je eigen partner. Swingen is ook een optie als je seksuele leven een beetje is doodgebloed, door te swingen kun je de sjeu er weer in krijgen, want vooral in het begin is het heel erg spannend en opwindend. Al zit je alleen maar een avond in een erotische sfeer, met andere koppels, dan kan het nog je seksleven thuis een boost geven.

En al die andere swingers dan?

Waar zijn die naar op zoek? Dat hangt er vanaf. Een stel kan bijvoorbeeld een trio zoeken, meestal met een andere vrouw. De man kan dan meedoen of alleen toekijken, dat vul je helemaal zelf in. Voor veel mannen is een trio met een andere vrouw bijzonder opwindend, of ze nu mee mogen doen of zich aftrekken terwijl de vrouwen elkaar aan het verwennen zijn. Ook vrouw-man-man trio’s komen voor, al is het niet heel vaak. Een vrouw kan het heerlijk vinden om door twee mannen geneukt te worden, zowel vaginaal als anaal, of allebei tegelijk. Verder is er zoiets als een Gang-Bang, waarbij een vrouw er op geilt om door een heleboel mannen genomen te worden.

Ook biseksuelen houden vaak van swingen, hetzij met een stel of in een een-op-een contact met een andere man of vrouw. Zo kunnen ze hun dubbele geaardheid uitleven zonder meteen een verhouding aan te gaan. Thuis zijn ze dan wellicht in een hetero-relatie, of juist in een homo-relatie, maar willen toch het contact met de andere sekse beleven. Swingen is dan een prima optie, je zit niet aan elkaar vast en je kunt wel homo- of juist hetero-seks bedrijven, afhankelijk van de sekse van je partner thuis. Het is ook redelijk anoniem en discreet, niemand hoeft zo te weten wat je geaardheid is.

Singles in de vorm als swinger(s)

En dan, als laatste, de singles. Het is nog niet zo lang gebruikelijk dat singles worden toegelaten in een parenclub, maar het komt steeds meer voor. Er zijn clubs waar alleen single vrouwen worden toegelaten, maar in de meeste kun je als man alleen ook wel terecht.  Sommigen komen als gelegenheids-stel, ook weer wegens de discretie en betrekkelijke anonimiteit. Anderen komen alleen, omdat ze wel seks willen, maar nergens aan vast willen zitten of aan een relatie willen beginnen. Er zijn ook singles die eigenlijk een relatie hebben, maar ook buiten de deur willen (en mogen) seksen met een vreemde. Ook voor hen is swingen de oplossing, het is veel makkelijker een one night stand te vinden in een parenclub dan in het cafe en je kunt het ook nog ter plekke doen, zonder dat iemand het weet!

Over de schrijver
Dorien bezocht in de laatste jaren zeer veel parenclubs in Nederland, België en daarbuiten. Dorien schrijft al jaren exclusief voor Parenclub.eu e-boeken en blogs. Haar e-books worden jaarlijks duizenden malen gedownload. Haar blogs worden veel gelezen. Dorien is geweldige autoriteit voor beginnende – als ervaren swingers.
Reactie plaatsen